sobota 3. listopadu 2012

Valle dell´Orco - evropské Yosemity







  S Mírou jsme se domluvili na zajímavém lezeckém výletu. Spojili jsme dvě pěkné oblasti, skoro poblíž sebe - Grossglockner a Valle dell´Orco alis ITALSKÉ YOSEMITY. Jelikož jsme neměli tolik času, náš výlet se musel vejít do 10-ti dnů.
 
  12.9. jsme po neúspěšném výstupu na Glock, za jeden den, vyrazili dalších cca 650km přes Hochalpenstrasse směr Itálie. Na Glocku panovalo hrozné počasi. Doufali jsme, že v našem hlavním cili cesty bude hezky.

 
 
 
Už jsem se těšil na moji vysněnou oblast Valle dell´Orco, která je proslulá svými spárami a lezením po vlastním jištění. Ne nadarmo je přezdívaná evropské Yosemity.
 
    Město Milano nás překvapilo svoji rozholou, díky které jsme večeřeli pozdě věčer, protože jsme si na začátku města řekli:" najíme se až za městem". To jsme netušili, že pojedeme 80km a budeme stále ve městě. Také nás rozesmálo zajímavé vozidlo. Stáli jsme v koloně, za námi se přibližovalo auto se sirénou. Hasiči, sanitka, pomysleli jsme si.Zběsile jsme uhýbali do protisměru, aby jsme nepřekáželi.
   S rachotem sirény okolo nás projelo malé vozítko s cisternou a namotanou hadicí - asi "hovnocus". To musela být někde asi velká kalamita. Pomysleli jsme si, že tu asi budou mít přednost i popeláři.

   Ještě nás čekala dlouhá cesta. Kolem půlnoci jsme dorazili na okraj národního parku Grand Paradiso. Zalehli jsme vedle auta a těšili se na zítra. Večer nás ale budil velice silný vítr, který odnesl i Mírovi kroksy, které si nechal vedle spacáku.
 
  Ráno jsme dorazili do vesničky Ceresole Reale. Kemp u rybárny byl bohužel už zavřený. Našli jsme jiný, na druhém konci jezera. Paní správcová ale neuměla ani slovíčko anglicky nebo německy. Já z italštiny uměl akorát napočítat do čtyř a objednat si cappuccino. Ale nakonec jsme se rukama domluvili a já zjistil, že už umím italsky...
 
 
 
 
 
 
TENTO ČLÁNEK BYL PREZENTOVÁN NA LEZECKÉM WEBUWWW.LEZEC.CZ
 
ODKAZ ZDE:  
 
 
 
 
 
 
 

1 komentář: